Helsemyndighetene opplyser at hånddesinfeksjon – selv om det er effektivt mot noen typer virus, som koronavirus – ikke er tilstrekkelig effektivt mot virus som gir Gastroenteritis. Det er renholdsbladet ECJ som melder dette.

Dr. Bruce Bolam fra delstaten Victoria minner om at vask med såpe og vann fortsatt er den beste muligheten å fjerne gastrovirus fra hendene og forhindre at det overføres til andre.

Professor Peter Collignon ved Australian National University fremfører at det ikke er noen vits i å bruke hånddesinfeksjon uten å vaske hendene først:

– Hånddesinfeksjon fjerner ikke oppbyggingen av smuss og andre smittebærere, sier han.

– Som ved all desinfisering, er det avgjørende at du rengjør først. Du kan ikke bare dyppe noe i en magisk løsning og gjør det sterilt.

Han mener gastro er et eksempel som krever lang virketid fra desinfeksjonsmidler, og at håndvask derfor er viktig.

Kilde: Bytte håndvask for sanitiser ‘delvis skyld i gastroutbrudd’

http://www.europeancleaningjournal.com/magazine/web-articles/latest-news/swapping-handwashing-for-sanitiser-partly-to-blame-for-gastro-outbreak

Gastroenteritt er en betennelsestilstand (- «itis») i mage (- «gastro») og tarm (- «entero») – kanalen som fører til en kombinasjon av diaré, oppkast, bukhulesmerter og kramper.

Tilstanden kan forårsakes av for eksempel rotavirus, norovirus eller campylobacter.

Kilde: Wikipedia